Pešbus

6. 9. –17. 9. 2021 PEŠBUS

Kljub izzivom s COVID-om želimo ekipa e-hiše in Mladinskega centra Nova Gorica tudi letos čim več otrokom omogočiti varno hojo v šolo in tako poskrbeti za njihovo zdravje. zato pripravljamo že 6. izvedbo akcije Pešbus, ki bo predvidoma potekala od 6. 9. do 17. 9. 2021.

Ker je letos akcija bolj zgodaj kot prejšnja leta, bodo trase in postaje že pripravljene, starši si boste le izberali traso in postajo, ki vam najbolj ustreza. V naslednjih dneh bomo objavili več podrobnosti.

 

Več informacij o akciji in povezave na spletne prijavnice na https://www.e-hisa.si/pesbus/.

 

Pešbus (foto: Mateja Pelikan)Pešbus je način spremljane poti v šolo, pri kateri se učenci v šolo odpravijo peš ali s kolesom v organiziranih skupinah po premišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Skupine otrok spremljajo odrasli – najpogosteje so to starši, ki se izmenjujejo v dogovorjenem ritmu, v nekaterih primerih pa tudi drugi člani širše družine (dedki in babice) ali prostovoljci. Pešbus je zelo razširjen v Italiji in Švici, kjer je znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Poznajo ga tudi v Kanadi in Avstraliji.

Organizirana spremljana pot v šolo je samo prvi korak k spodbujanju samostojne aktivne poti v šolo. Z izvajanjem pešbusa opozarjamo na pomen in prednosti dnevne aktivnosti otrok. Taka praksa je bila še pred nekaj leti povsem običajna in jo je vredno ponovno okrepiti. Z izvajanjem pešbusa spoznavamo tudi morebitne omejitve in ovire v prostoru, ki hojo ali kolesarjenje v šolo otežujejo, in nanje opozorimo. Namen pešbusa je ozavestiti lokalne skupnosti o pomenu hoje in njenih pozitvnih učinkih na kakovost življenja. Samostojna aktivna pot v šolo mora ponovno postati najbolj običajna in splošno sprejeta praksa.

 

Pešbus (foto: Mateja Pelikan)V Mestni občini Nova Gorica bo že šestič  zaporedoma organiziran pešbus. V akcijo so bile do sedaj vključene vse mestne šole. Namen akcije je spodbujati trajnosten način prihoda v šolo s posebnim poudarkom na osveščanju o varnosti v prometu. Poleg tega pa je pešbus odlična priložnost za krepitev medgeneracijskega povezovanja in samostojnosti ter spodbuda za najmlajše, da pobližje spoznajo okolje, v katerem živijo.

 

Na jutranjem sprehodu uživajo vsi, tako otroci kot njihovi spremljevalci,  starši pa niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem. V skupnem prebujanju je povedanih veliko zgodb, sklenjenih novih prijateljstev in presmejanih trenutkov.