Blog

Strategija in prioritete, ki se odražajo v zaposlitvah

16.03.2022

Uspešno vodenje lokalne skupnosti je v veliki meri odvisno od občinske uprave. Zaposlovanje v občinski upravi je tipična tema soočanj različnih skupin. Župan in vodstvo so praviloma izpostavljeni ostri kritiki, v kolikor se uprava povečuje. V javnosti se je namreč utrdilo prepričanje, da je širjenje javne uprave negativen pojav.

Je varstvo narave ovira za razvoj občin?

21.02.2022

Kaj nam pove koeficient razvitosti občin in kam se uvršča Mestna občina Nova Gorica?

 

Kulturo tvorijo predvsem ljudje

08.02.2022

Vesel sem, da kljub posebnim časom ni pri nas druženje nikoli prav zares ugasnilo. Tudi to, da smo skupaj na kulturni prireditvi, je znak, da smo skupnost, da iščemo druženje, da iščemo tisto, kar nas povezuje in kar nas dela višje razvito skupnost.

Evropska unija je pustila in bo puščala v naših krajih zelo močan pečat

28.01.2022

Novogoriška gimnazija že vrsto let sodeluje v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. V šolskem letu 2019/2020 so bili novogoriški dijaki najboljši ambasadorji Evropskega parlamenta, lani so si ta naziv delili z II. gimnazijo Maribor. Včeraj so tako po pol leta pokal predali mariborskim dijakom in hkrati skupaj pripravili okroglo mizo na temo aktivnega državljanstva na lokalni, državni in evropski ravni, na kateri sem sodeloval tudi sam.

Tuji mediji ponovno poročajo o nas

25.01.2022

Z Evropsko prestolnico kulture postajamo prepoznani v mednarodnem prostoru.

 

 

Slabe novice iz vzhodne Evrope: bo Italija ravnala enako kot Slovenija leta 2020?

22.11.2021

Če bo Rim pokazal enako stopnjo nerazumevanja do naših krajev, kot ga je Ljubljana marca 2020, potem lahko pričakujemo kovinsko mrežo in vzpostavitev ene kontrolne točke za prehajanje meje. Sam ne verjamem, da se bo to zgodilo. Nova Gorica in Gorica sta namreč medtem zasloveli na evropskem in svetovnem prizorišču kot zgled premagovanja razlik in brisanja meja. Vladi v Rimu in Ljubljani sta se lahko poučili o vsakdanjem življenju na njuni, kot ju dojemata, obmejni periferiji. V petek se je goriški župan Rodolfo Ziberna v pismu italijanski vladi zavzel proti zapiranju meja ali omejevanju prehajanja. S tem je še enkrat ponovil stališče, ki sva ga že neštetokrat izrazila tako midva kot tudi drugi obmejni župani.

»Foušija« ali enotnost?

30.08.2021

Skupaj, za naše ljudi in v smeri najuspešnejše evropske pokrajine

 

Pred dnevi sem si skupaj z županom Občine Ajdovščina Tadejem Beočaninom na občinski meji med Preserjami in Brjami ogledal napredovanje inovativne zasebne investicije na področju turizma. Z navzočimi smo pokramljali o razvoju v obeh občinah. Enega od prisotnih je (po njegovih besedah) močno in pozitivno presenetila moja odločnost v stališču, da je rivalstvo med občinami nesmiselno, da je to posledica maloumne »foušije« in da smo Goričani lahko samo veseli in optimistični ob uspehih sosednjega župana Tadeja Beočanina, saj uspešna Ajdovščina pomeni uspeh za celotno Goriško oziroma Severno Primorsko. Enako velja za Posočje in Idrijo. Župan Tadej Beočanin je na položaju že 7 let, zato lahko žanje rezultate svojega dela.

Naj bo 1. maj tudi praznik mladih

01.05.2021

Delavstvo je danes bistveno bolj raznoliko kot takrat, ko so vzniknila delavska gibanja. Poleg nekoč prevladujočih tovarniških delavcev, je današnji svet dela prelet pisarniških, terenskih, intelektualnih, ustvarjalnih, mobilnih in drugih delovnih mest, ki potrebujejo različna znanja in kompetence, pogosto tudi kombinacijo različnih izobrazb ali izkušenj. V novih razmerah nastajajo tudi nove anomalije, krivice, prezrtost stisk in potrebe po zaščiti.

»Naša prihodnost je skupna, meja pa del preteklosti, ki je ne želimo več nazaj.«

10.03.2021

Večina občank in občanov ter županov Goriške obmejne regije o epidemiji in virusih ne vemo veliko. Lahko pa veliko povemo o meji, njenem učinku na lokalno življenje in o globoki sledi v skupnosti, ki jo je pustila, ko je bila v naše kraje vsiljena kot posledica nasilja in vojnih grozot. S pomočjo pridružitve Evropski uniji in Schengenskemu sporazumu ter ob postopnemu zbliževanju in združevanju na različnih ravneh lahko danes govorimo o ponovnem združevanju nekoč razklane regije.